Az elmúlt hétvégén a szamosújvári Kis-Kaláka a Téka Alapítvány vezetőségével együtt részt vett a Füzesabonyon megrendezett II. Pünkösdi Hagyományőrző Fesztiválon, melynek szervezői, a füzesabonyi Kaláris Néptáncegyüttes tagjai két héttel ezelőtt táncoltak a Szamosújváron szervezett XV. Nemzetközi Néptáncfesztiválon.
Az újonnan kialakult kapcsolat fenntartása érdekében a 17 ifjú táncosból és 6 felnőttből álló kis csapat pénteken délután elindult Füzesabonyra, ahol késő éjszakába nyúlt a vacsorát követő viszontlátás-beszélgetés.
A szombati nap sok érdekes programot tartogatott a résztvevők számára. A 9 órakor kezdődő megnyitó után a gyerekek máris beállhattak a számukra előkészített kézműves foglalkozásokra, játszóházba, később pedig a csikós bemutatón fa

A nagy siker után néptánc előadás következett. A környékbeli falvak csoportjainak a fellépését követték az erdélyiek. A szamosújváriak mezőségi és felcsíki táncokkal, a körösfőiek pedig kalotaszegi táncrenddel szórakoztatták az egybegyűlt közönséget. Sötétedéskor elkezdődött a tűzzsonglőrök show-ja, melyet élőzenés táncház követett a fellépő csoportok és a nézők bevonásával.
Vasárnap a kirándulás napja volt. A délelőtt folyamán Eger városának különlegesebb látványosságait látogatták meg, majd a kisvonattal átutaztak a Szépasszony-völgyébe. Délután fürdésre került sor a Demjén termálfürdőben, ahol a Kaláris tánccsoport tagjaival együtt pihenték ki a fesztivál fáradalmait. A Hétvezér Csárdában elfogyasztott ünnepi vacsorát követően a két csoport elbúcsúzott egymástól.
A Kis-Kaláka táncosai hétfőn hajnalban kellemes élményekkel és az újonnan kialakult baráti érzésekkel feltöltődve elindult Erdély felé.

Nagy Annamária