Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csoport séfjeinek receptjei

2009.08.16

                                               Slambuc recept

KépHozzávalók:

fél kg krumpli,                                          
20 dkg lebbencstészta,
egy nagyobb hagyma,
20 dkg füstölt szalonna,
piros paprika,
só;
ha van: tenyérnyi szalonnabőr,
egy fél zöldpaprika és egy kisebb paradicsom.

Elkészítés:

A szalonnát apró kockára vágjuk, kisütjük, a pörcöt kiszedjük. A kockára vágott hagymát és a vékony csíkokra vágott zöldpaprikát a zsiradékon megfonnyasztjuk, majd hozzátesszük a tésztát, és szükség szerint kavargatva arany barnára pirítjuk. Beletesszük a meghámozott, karikára vágott krumplit, felhevítjük, megszórjuk a pirospaprikával, gyorsan elkeverjük, és azonnal felengedjük annyi vízzel, hogy a krumplit épp csak ellepje. Beletesszük a szalonnabőrt, paradicsomot, szükség szerint megsózzuk. Felforralás után lassú tűzön főzzük, míg a krumpli és a tészta megpuhul, és az egész levet felissza.

Azon forrón ráhintjük a félretett tepertőt, és a bográcsban tálaljuk. Kínálhatunk hozzá paprikát, paradicsomot, hagymát.

 

 

2./ Kenyérlángos

Története:

Talán az egyszerűsége és hagyományai miatt szeretik annyian a finom kenyérlángost.

Régen a paraszti lakásoknál általában heti egyszer sütöttek kenyeret. Az elkészült megkelt kenyértésztából a háziasszony elvett egy darabot, abból készítette a kenyérlángost.

Manapság ezt az ételt főként fesztiváli eledelként ismerjük és szeretjük. Legalábbis utóbbit tükrözi, hogy sokszor hosszú sorok állnak a stand előtt, hogy megkóstolják először, vagy éppen újra meg újra a tizenötször tizenöt centis kockákat. Kép


Egyszerű élesztős kenyértészta az alapja, amit tepsibe simítunk, tejföllel kenjük, szalonnakockákkal szórjuk, majd bőségesen dinsztelt hagymával borítjuk és sütőben sütjük. Mikor megsült őrölt pirospaprikával és petrezselyemmel ízesítjük. Ennyi az egész és nincs semmilyen titok. Nincs szigorú recept a feltétre, vagyis bármit tehetünk a kenyértészta tetejére, sonkát, kolbászt, tojást, sajtot, zöldségeket, bármit, amit találunk otthon. 

A kenyérlángos egyéb elnevezései: langalló, vakarék, pompos

A kenyérlángos receptje

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg liszt, 5 dkg élesztô, 0,5–0,6 l langyos víz, 3-4 dkg só

 

Elkészítés:

1 kg lisztet tálba rakunk és belemorzsolunk 5 dkg élesztőt. Ráöntjük a langyos vizet, belerakjuk a sót, és fél óráig ázni hagyjuk. Összedagasztjuk, két cipót formázunk belőle, tetejét olajjal megkenjük, majd egy órán át kelesztjük. Kelesztés után, a cipókból lapos kerek tésztát formálunk, és kemencében kisütjük. Ha nincs kemencénk, jól előmelegített sütőben is kisüthetjük tepsiben. Tetszőlegesen ízesítjük. Kisütjük. Utánízesítjük, fűszerezzük.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

ínyenc saláta?

(petra, 2009.10.30 14:50)

Ugyan nem népies étel, de én most ismerkedtem meg vele és nagyon tetszett, íme:

-megcsinálod a majonézt, ahogy szoktad
-diót egészben (csonthéj, kemény alkatrészek nélkül)
-körtét,
-savanyú uborkát
-savanyú almát
/-esetleg sajtot/
apró kockára ( kb 1cm * 1cm) vágod és az egészet egybeöntöd összekevered hűtőbe teszed és kész.

Esti nasi, vagy főtt pipicici :), sajttál rántotthús, pacalpörkölt kiváló kiegészítője!