Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Füzesabony

2009.08.16

   Kép Heves délkeleti részén, a Hevesi síkon Egertől légvonalban 20 km-re elhelyezkedő város, közlekedési csomópont. A települést keleten az Eger, nyugaton a Laskó-patak határolja.

Heves megyének egy - kis városát szeretnénk bemutatni. Településünk a fővárostól alig több, mint 100 km-re fekszik, vasúton és közúton egyaránt jól megközelíthető. Összekötő kapocs az ország s a szűkebb régió minden tájegysége felé.

A kisváros neve Füzesabony. Elég egy földrajzi térképre rápillantani, a szemlélődőnek máris szembetűnhet Füzesabony igen kedvező földrajzi elhelyezkedése. Útvonalak kereszteződésében fekszik az Alföld északi peremén, hatalmas áruforgalmat bonyolít le vasúton és közúton minden égtáj felé. 50 km-es körzeten belül elérhetőek innen a megye városai - a minden tekintetben központi szerepkörű megyeszékhely, Eger - az utóbbi években egyre inkább víziparadicsommá váló Tisza-tó, a "rónaság pusztamúzeuma" a Hortobágyi Nemzeti Park. A hegyek szerelmeseinek a Bükk és a Mátra jelenthet kellemes kikapcsolódást ígérő úticélpontot, mely páratlan növény- és állatvilágával, kiépült szolgáltatói hálózatával várja a pihenni, szórakozni vágyókat.Kép

Füzesabony a természeti értékek közelsége, optimális földrajzi helyzete mellett más előnyökkel is rendelkezik: kedvező, szabad kapacitású munkaerő-piaci lehetőségek, szabad, beépíthető területek, befektetői igények infrastrukturális szolgálata jellemzi a várost. E hármas szempont jó ok arra, hogy részletesebben megismerkedjünk a kisvárossal. 

Kép

 

A területe már az őskorban is lakott volt, ezt bizonyító leletanyagot ma a Nemzeti Múzeumban őrzik. Később a Kelták és a szarmaták is lakták. A települést 1261-ben Obon alakban említik először. A törökök Eger első ostromának évében 1552-ben elpusztították, de gyorsan benépesült újra.1945-ig az egri püspökség, majd érsekség birtoka volt. 1861-ben kezdődött a vasútvonal kiépítése Miskolc és Hatvan között 1872-ben már Egerrel, 1891-ben Debrecennel is vasútvonal kötötte össze a települést, mely a régió legfontosabb vasúti csomópontjává nőtte ki magát. 1986-ban kapott városi rangot, ma Heves megye 5. legnépesebb városa.

Látnivalók:

Keresztelő Szent János-templom

I.világháborús emlékmű  Kép

Helytörténeti gyűjtemény

Trianon emlékmű

Füzesabonyban született híres emberek:

-Holczreiter Sándor olimpiai bronzérmes, háromszoros világbajnok súlyemelő

-Bellon Gellért pécsi segédpüspök

-Dr. Gál István piarista szerzetespap, tanár.